SIET ZUYDERLAND


GEDROOMDE RUIMTE - SIET ZUYDERLAND

Tentoonstelling: 28 juni tot en met 18 september 2016

‘Een goed schilderij daar kun je in’, zei Siet Zuyderland (1942) eens. Hij zag het schilderij als een ontmoetingsplek tussen de kijker en de ordening van de schilder, zo vertelde hij aan zijn vriend en schrijver Bernlef (1937-2012). Zijn werk is van 28 juni tot en met 18 september 2016 te zien in KRANENBURGH op de tentoonstelling Gedroomde ruimte. Het is de tweede keer dat Zuyderland op deze locatie exposeert. Zijn eerste tentoonstelling in 1962 vond plaats in de villa van de culturele buitenplaats. Daar was op dat moment KunstenaarsCentrum Bergen (KCB) gevestigd.

Bergen
Zuyderland heeft een sterke band met Bergen. Hij woont in Amsterdam en brengt in de jaren zestig en zeventig er de weekenden en schoolvakanties door. Hij werkt in die tijd ook in een atelier aan de Natteweg in Bergen. Componist Simeon ten Holt behoort tot zijn vrienden. In de jaren daarna exposeert hij verschillende keren bij het KCB. In 2012 werkt Zuyderland drie maanden in een atelier in Bergen.

Ruimtes
Zuyderland maakte naam met schilderijen van gevangenissen en metrostations. Voor dat laatste onderwerp trok hij de hele wereld over. Hij bleef zich vernieuwen. De realistische voorstellingen werden droombeelden. Bernlef schreef daarover: ‘Zuyderlands schilderijen – aanvankelijk realistisch, later abstract (maar doet dat verschil er toe?) – tonen ruimtes, eerst grimmig en verontrustend, later opener, vloeiender. De contouren leggen iets vast (…), maar tegelijkertijd probeert hij ze in beweging te houden, levend, zowel binnen als buiten de tijd.’

BRON: KRANENBURGH

KRANENBURGH CULTURELE BUITENPLAATS IN BERGEN
HOFLAAN 26
1861 CR BERGEN NH

http://www.kranenburgh.nl/

Gedroomde ruimte. Met Siet Zuyderland.

Gedroomde ruimte.

Gedroomde ruimte.

Gedroomde ruimte.

Gedroomde ruimte.

Gedroomde ruimte. Siet Zuyderland.

Gedroomde ruimte.

Gedroomde ruimte.

Gedroomde ruimte.

Gedroomde ruimte.

Gedroomde ruimte. Siet Zuyderland

Tweede van links.